Den Haag en zijn revolutionaire duurzame uitvindingen
Het zal je verbazen welke levensveranderende innovaties bij jou om de hoek uitgevonden zijn. Dat Nederland een broedplaats is voor knappe koppen, is al tijden een feit. Maar Den Haag en omstreken lijken wel een ware goudmijn. Zeker op het gebied van duurzame uitvindingen!
70% meer energie in je batterij
Hagenaar Christaan Rood is de oprichter van LeydenJar. Door silliconen te implementeren in de huidige Litheum batterij, heeft Christiaan een duurzame nieuwe soort batterij ontwikkeld. Deze technologie stamt af van een uitvinding uit 1746, genaamd de ‘Leidse Fles’. Dit is een van de voorlopers van de batterij.
Tegenwoordig worden Litheum batterijen gemaakt met grafiet. LeydenJar heeft een speciaal type poreus silicone ontwikkeld, dat de grafiet volledig kan vervangen. Dit betekent dat de batterijen tot wel zeventig procent meer energie op kunnen slaan en dat met een 62% kleinere CO2-voetafdruk. Dit is een gigantische ontwikkeling in Lithium-batterijen en zal de toekomst van elektrische auto’s, huishoud batterijen en huishoudelijke apparaten flink veranderen.
Duurzame dakpannen
Exasun is een Haagse scale-up die zich inzet in de solar-industrie. De zonnepanelen zijn geproduceerd met circulair PV-materiaal wat een milieuvriendelijkere en herbruikbare optie is. Door de lange levensduur, een kleine CO2-footprint en lokale productie dragen de Exasun zonnepanelen aan bij een beter milieu. De Exasun zonnedaksystemen kunnen zelfs dakpannen vervangen of gehele daken bedekken. De installatie ervan is nog eens een stuk sneller dan dakpannen en dus zo een fantastische vervangende en duurzame optie voor onze Haagse daken.
De trein van de toekomst
Ook in Delft zijn veel pioneers te vinden. Zo is op de TU Delft de Hyperloop in volle ontwikkeling. Deze technologie is een ware ontwikkeling op het gebied van infrastructuur, verre reizen en algemeen vervoer. Deze technologie zou gigantische aantallen auto’s en vrachtschepen en wagens overbodig maken. Daarbuiten is de Hyperlooptechnologie ook eens CO2-neutraal. De Hyperloop is een trein die zich via magnetische velden razendsnel voortbeweegt. Zo zou je in dertig minuten van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen met een ondergrondse tunnel.
Het idee komt van Elon Musk. Hij had in 2012 een wedstrijd uitgeroepen om een ontwerp te maken voor de magneettrein. TU Delft had deze wedstrijd gewonnen met het beste ontwerp. In 2017 had Elon Musk een nieuwe wedstrijd het leven ingeroepen voor de ontwikkeling van de beste ‘Pod’. Oftewel de capsule van de trein. Ook hier heeft TU Delft gewonnen met de hoogste overall score en Design & Construction Award. Elon heeft recent zijn handen van de Hyperloop ontwikkeling afgetrokken. Maar als tegengeluid is hier vanuit de TU Delft de ‘Hyperloop Week’ ontstaan. Een week waarin alle ontwikkelaars vanuit de hele wereld naar Nederland komen om zo hun Hyperlooptechnologie te demonstreren.
Vliegen op water
Nog een gigantische innovatie op het gebied van duurzaamheid is een Waterstof gedreven vliegtuig. Ook deze vorm van transport stoot geen CO2 uit. TU Delft heeft een team opgericht genaamd AeroDelft en zijn volop bezig met het ontwikkelen van project ‘Phoenix’. Zij hebben al een drone ontwikkeld op waterstof en zijn nu bezig met een kleinschalig vliegtuig.
AeroDelft is inmiddels al uitgegroeid tot 44 studenten uit verschillende onderwijsinstanties, zoals de Haagse Hogeschool. Project ‘Phoenix’ is in volle ontwikkeling en zal zo meewerken aan schonere lucht en duurzaam vervoer. ‘s Werelds eerste grotere waterstofvliegtuig (veertig tot tachtig inzittenden) zal zijn eerste testvlucht maken tussen Londen en Nederland in 2028.
Wi-Fi van Hollandse bodem
Nog zo’n geweldige Nederlandse uitvinding waar we dagelijks gebruik van maken en zeker niet meer zonder kunnen leven is Wi-Fi. Vic Hayes, onderzoeker bij de TU Delft, is samen met Cees Links mede-oprichter van WaveLAN. WaveLAN is de voorganger van wat wij nu kennen als Wi-Fi.
Met de komst van de draadloze telefoon kwam ook de behoefte om computers en kassa systemen draadloos te maken, dit ging vroeger altijd via de ethernet kabel. Maar na WaveLAN is dit allemaal veranderd. Wi-Fi heeft zijn wereldwijde debut gemaakt door Steve jobs. Apple heeft 20 jaar geleden met de MacBook de allereerste laptop op de markt gezet met draadloze internetverbinding.
Haagse uitvindingen uit 1600
En als laatste hebben we een befaamde Haagse uitvinder, Christaan Huygens, geboren in 1629. Christiaan Huygens heeft vele uitvindingen gedaan, een van de belangrijkste was de slingerklok. Deze liep geheel op een uurwerk die aangedreven werd met zwaartekracht. Super duurzaam! Deze innovatie heeft op vele gebieden invloed gehad. Tijd kon zo preciezer gemeten worden en dit had invloed op de wetenschap én grote invloed op de astrologie. Zonder onze knappen koppen uit Den Haag had de wereld er een stuk anders uitgezien!