Duurzame initiatieven gemeente Den Haag

Tegenwoordig zijn veel mensen, bedrijven en steden bezig met duurzaamheid. Ook de gemeente Den Haag doet veel aan het verduurzamen van onze stad. Welke stappen zet de stad op het verduurzamen? En wat kan je zelf allemaal doen? Ontdek het snel!

Den Haag verduurzaamt

In juli 2022 maakte Den Haag €100.000,- extra vrij voor groene daken. Goed nieuws voor particulieren, bedrijven, VvE’s, verenigingen en andere organisaties die in 2022 nog aan de slag willen met een groen dak. Op de Haagse daken is volop ruimte. Zonnepanelen, een groen dak of een moestuin: een duurzaam dak is goed voor je portemonnee én draagt bij aan een fijne en toekomstbestendige stad doordat verduurzamen beter is voor de wereld en zijn toekomst.

Een andere manier om te verduurzamen is vanuit de grond. De Haagse bodem is erg geschikt voor geothermie. Geothermie is de warmte uit de aarde waarmee je huishoudens kunt verwarmen. Het bedrijf ‘Haagse Aardwarmte’ ontwikkelt en exploiteert die bron. Dit jaar kan Haagse Aardwarmte, via het warmtenet van Eneco, warmte leveren aan tweeduizend woningen in Den Haag Zuidwest. Hierna is er nog ruimte voor verdere groei tot zo’n vierduizend woningen. De gemeente onderzoekt of er op nog andere plekken in de stad ook geothermiebronnen kunnen komen.

Tips om zelf te verduurzamen

Wil jij zelf graag verduurzamen? Er zijn wat tips die misschien voor de hand liggen, maar al een hele impact kunnen hebben op het milieu. Zoals afval scheiden, korter douchen of vaker de fiets pakken in plaats van de auto. Maar wat kun je nog meer doen?

Minder consumeren

Heb je dat ene kledingstuk echt nodig? De marketing van deze tijd staat voor veel consumeren en de snelle verandering in trends zorgt ervoor dat je continu nieuwe items wilt kopen. Maar is dit echt nodig of is je huidige garderobe eigenlijk nog prima? Kringloopwinkels worden de laatste tijd veel meer bezocht door jongeren, wat wij een erg goed verschil vinden om te zien. Zo krijgt kleding langer de liefde die het verdient.

Plastic gebruik verminderen

Koop jij je komkommer met of zonder plastic er omheen? Het is natuurlijk beter om dit zonder plastic te kopen. Zo krijg je minder plastic afval. Het zit hem al in de kleine keuzes die je maakt. Op de Haagse markt zijn de groenten weinig tot nooit verpakt; een goed punt om over na te denken dus.

Vermindering van stookkosten

Het helpt om korter te douchen, de kraan niet te laten lopen wanneer je je tanden poetst en minder warm te gebruiken in de winter. Wat betekent dit voor de wereld wanneer je dit doet? Misschien niet zo veel wanneer alleen jij deze stap onderneemt, maar beeld je even in dat heel Den Haag dit doet, heel de provincie of zelfs heel het land! Dit heeft wel degelijk een gigantische invloed op verduurzaming.

Heb je behoefte aan meer informatie over het verduurzamen van jouw woning? Bel (070) 353 99 31 of (070) 353 32 81 (ma: 13.00 tot 17.00 uur, di t/m vr: 9.00 tot 17.00 uur) en maak een afspraak met een verduurzaamheids adviseur en help Den Haag met het verbeteren van de wereld.

Gepubliceerd op dinsdag 27 september, 2022 / Impact / Humanitarian Affairs