De mogelijkheden binnen jouw opleiding rechten

Het is helemaal jouw ding, jouw passie: rechten. Je vindt dit reuze interessant en wilt hier dolgraag meer over leren. Maar welke opleidingen zijn er eigenlijk binnen deze richting? We hebben alle rechtenopleidingen van De Haagse Hogeschool voor je op een rijtje gezet.

Hbo rechten

Deze opleiding helpt je om verder te ontwikkelen in de juridische omgeving waar je al werkt of waar je graag wilt gaan werken. Het bereidt je voor op het oplossen van problemen in de rechtspraktijk en het helpen van mensen in een oerwoud van regeltjes.

Sommigen denken dat rechten studeren stoffig is. In tegendeel! Soms zit je op het puntje van je stoel om te weten te komen hoe een zaak afloopt. Hoe tof is het dat je na deze opleiding hieraan je steentje bij kunt dragen?

International and European Law

Deze Engelstalige opleiding zorgt ervoor dat jij de rechtspraktijk over de grenzen heen leert kennen. Je focust je hierbij niet alleen op de Nederlandse wetgeving, maar ook die buiten onze grenzen. Zeker in de stad van vrede en recht biedt deze opleiding veel kansen. Zou jij wel in het Internationaal Gerechtshof van de VN willen werken? Dan is dit een goede vooropleiding voor jou.

Haagse bachelors in de rechten

Je bachelor in de rechten kun je in Den Haag op verschillende niveaus behalen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om deze hbo-studie voltijd te volgen op de Haagse Hogeschool. Bij een voltijd studie volg je vijf dagen per week les en duurt vier jaar. Afhankelijk van je vooropleiding, kun je een voltijd studie ook binnen drie jaar afronden.

Daarnaast heb je ook de duale rechtenstudie. Hierbij werk je bij een bedrijf dat je opleiding aanvult. Hierdoor heb je een vast inkomen en werk je ondertussen naar je hbo-diploma toe.
Je kunt ook kiezen voor een deeltijdstudie, waarbij je een of twee avonden per week naar colleges gaat en daarnaast zo’n tien tot vijftien uur kwijt bent aan zelfstudie. Hier doe je gemiddeld vier jaar over. Een ideale optie als je daarnaast ook nog wilt werken. Ook dit kun je bij de Haagse Hogeschool doen.

Wanneer je jouw vwo-diploma op zak hebt, kun je bacheloropleidingen in drie jaar behalen in plaats van vier jaar. Dit scheelt een hoop tijd, maar kan ook als pittig ervaren worden doordat je wel dezelfde stof leert als wanneer je vier jaar zou studeren.

Binnen de bacheloropleidingen heb je tot slot ook nog de keuze voor een associate degree. Dit is een erkend hbo-opleiding die twee jaar duurt. Voor deze richting kiezen veel mbo-studenten die graag een hbo-diploma willen behalen, maar niet nog vier jaar willen studeren.

Haagse masters in de rechten

Een masteropleiding rechten kun je volgen zodra je je bachelorstudie hebt behaald. Een master hoef je niet altijd op de universiteit te behalen. Dit kan ook aan de Haagse Hogeschool. Dit is beroepsgeoriënteerd en heeft een directe link met de praktijk. Ook binnen deze masteropleiding kun je verschillende richtingen op. Een voltijdsmaster duurt een jaar. Bij de deeltijdvariant kun je net als bij bachelors werken en leren tegelijk. Deze opleiding duurt twee jaar. Na afloop ontvang je de mastertitel en ben je in staat om complexe vraagstukken op te lossen waar organisaties mee te maken krijgen.

Professional course

Tot slot heb je de praktijkgerichte cursus op hbo-niveau: professional course. Hierbij word je opgeleid om een specifiek vak (beter) te beheersen. Je kunt je inschrijven als je minimaal een hbo-vooropleiding hebt. Veel deelnemers die hiervoor kiezen, zijn van oudere leeftijd en willen graag nog wat bijleren. Deze course duurt een aantal maanden tot maximaal een jaar. Als je de cursus succesvol afrondt, ontvang je een certificaat of een erkend post-hbo diploma.

Gepubliceerd op woensdag 28 september, 2022 / International Rule of Law