Het verschil tussen inter­­na­tionaal ge­rechts­hof en strafhof

Den Haag is de stad van vrede en recht. Er zijn dan ook vele organisaties gevestigd in onze stad die zich bezighouden met vrede en recht. Twee Haagse gebouwen die de rechtstaat dienen zijn het Internationaal Gerechtshof en het Strafhof. In deze gebouwen gebeurt veel dat te maken geeft met de rechten. Dat wist je misschien wel al. Maar wat gebeurt er nou precies? Er bestaat vaak nog wat verwarring tussen het Internationaal Gerechtshof en het Strafhof Wil jij weten wat het verschil is? Lees dan vooral verder!

Internationaal gerechtshof

Het Internationaal Gerechtshof heeft de meeste invloed binnen de Verenigde Naties (VN). Dit is een internationale samenwerking tussen 193 landen. Deze landen zijn verantwoordelijk voor de internationale vrede en veiligheid. De landen communiceren in het Engels en Frans om de communicatie soepel te houden. Ook houden de Verenigde Naties zich bezig met de verandering van de wereldeconomie en humanitaire rechten. Den Haag is de belangrijkste locatie om samen te komen voor de VN. Daarom komen de verenigde Naties jaarlijks naar onze stad om te vergaderen in het Internationale Gerechtshof dat gevestigd is in het Vredespaleis. Het Internationale Gerechtshof mag alleen rechtspreken als het gaan om ruzie tussen staten. Een bijkomstige taak is advies geven aan verschillende organisaties die gelinkt zijn met de VN.

Internationaal Strafhof

Personen die vreselijke internationale misdrijven hebben gepleegd, worden in het internationaal strafhof berecht. Er wordt gekeken of het misdrijf aan één van deze punten voldoet: volkenmoord, overtreding van humanitair recht of een oorlogsmisdaad. In het hof werken achttien rechters met verschillende nationaliteiten, die gekozen zijn door de betrokken staten. Het Strafhof hoort niet bij de VN, maar ze werken wel vaak samen. Net zoals bij het Internationaal Gerechtshof, spreken ze ook in het Strafhof Engels en Frans.

Verschillen en overeenkomsten

Het grootste verschil tussen de twee instanties, is dat het Internationaal Strafhof internationale misdrijven van personen veroordeelt, terwijl het Gerechtshof conflicten tussen staten oplost. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allebei streven naar vrede en recht. En natuurlijk dat ze in onze mooie stad gevestigd zijn!

Den Haag is dé hotspot van vrede en recht, maar onze stad heeft nog veel meer te bieden. Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de andere blogs op onze website.

Gepubliceerd op woensdag 28 september, 2022 / International Rule of Law / Legal & Policy / Humanitarian Affairs