Zeehelden­kwartier

Irene

Hallo! Ik ben Irene en trotse bewoner van een heel fijn huisje in het Haagse Zeeheldenkwartier. Al sinds mijn geboorte ben ik woonachtig geweest in verschillende wijken in Den Haag tot ik drie jaar geleden omgedoopt werd tot een heuse Zeeheld. Ik was in die tijd net begonnen met mijn studie Beeldende Kunst aan de Kunstacademie in Den Haag en wilde graag dichtbij, maar niet direct in het drukke centrum wonen. Ondertussen ben ik net afgestudeerd en past deze locatie in de stad nog steeds perfect bij mij mijn situatie.

Irene: "Op het Prins Hendrikplein is elke donderdag de Zeeheldenmarkt. Hier kun je heerlijke verse en duurzame producten kopen."

Het Zeeheldenkwartier is een gezellige woonwijk, dichtbij alles en prima te bereiken met het openbaar vervoer en de fiets. Dit is voor een bezige bij als ikzelf een echte must. Ik race gemakkelijk heen en weer tussen mijn studio waar ik met verschillende kunstenaars aan het werk ben en alle andere leuke plekken in de stad.  De sportschool, de roller derby zaal, mijn favoriete yoga studio, de paleistuinen om in te chillen, het strand om op te zonnen, de zee om in te zwemmen, mijn vrienden en natuurlijk de Albert Heijn XL (yes!). 

En net als je denkt dat ze in zo'n grote Albert Heijn alles wel in het assortiment hebben doet het Zeeheldenkwartier er net weer een schepje bovenop. Met regelmaat zijn er marktjes op het Prins Hendrikplein en de omliggende straten waar je duurzame en biologische boodschappen kan doen. Het Zeeheldenkwartier is tevens een broedplaats voor jonge ondernemers en startende bedrijfjes. De wijk wordt gekenmerkt door de vele design boetiekjes, vintage en fashion winkels, gezellige lunchrooms, yoga studio's en nog veel meer! Wat kan ik nog meer zeggen? Wees welkom! Kom eens langs en ontdek het zelf! Doen we een bakkie, ja? ;-)

Irene's vlog

Goed om te weten over Zeeheldenkwartier

Het Zeeheldenkwartier is een compacte, monumentale en bruisende stadswijk die erg geliefd is bij Hagenaren. De wijk heeft een sterk eigen karakter en ademt creativiteit en dynamiek. Dit komt voor een belangrijk deel door de relatief grote groep jonge ondernemers en bewoners in de wijk. Het Zeeheldenkwartier heeft sfeervolle straten, mooie grachten, zonnige pleinen en prachtige Jugendstil architectuur. Het grootste deel van de woningen is van vóór 1916. De wijk heeft een gemengd karakter met betaalbare en dure woningen, grote herenhuizen, sfeervolle kleinere beneden- en bovenwoningen en zelfs nog enkele hofjes. Ook vind je er het imposante Vredespaleis.

In de Prins Hendrikstraat, Zoutmanstraat, Piet Heinstraat en de Anna Paulownastraat zijn de meeste voorzieningen gelegen. Hier vind je niet de geëigende ketens, maar juist authentieke kleine winkeltjes, gezellige cafés, galeries, kledingzaakjes en trendy designwinkels. En als dit niet genoeg aanbod is, dan loop je zo naar de binnenstad. De ondernemers en bewoners in de wijk organiseren veel markten en evenementen zoals de Zeeheldenmarkt en het Zeeheldenfestival.

Verborgen in de wijk vind je de Zeeheldentuin. Een echte groene oase voor als je wilt ontsnappen aan de drukte van de stad. Verder ben je zo in Park Sorghvliet, de Scheveningse Bosjes of je gaat lekker picknicken of wandelen in de Paleistuinen.

Prijsniveau
In de wijk Zeeheldenkwartier is de gemiddelde WOZ-waarde van eengezinswoningen € 432.344 en van appartementen € 175.223 (prijspeil 2015). Ongeveer een derde van de woningen in het Zeeheldenkwartier bestaat uit particuliere huurwoningen. De huurprijzen van vrijkomende woningen liepen de laatste jaren sterk uiteen van onder de € 650 per maand tot boven de € 2.000 per maand.

Zeekheldenkwartier in kaart

Zeehelden­kwartier in cijfers