Centrum

Luuk

I’m Luuk, I’m 38 years old and have been living in The Hague since I was 19. I was born in Limburg but I’ve come to feel like more of a Hagenaar. The Hague is a big city where there’s always something going on, but at the same time it has the geniality and hospitality of a small village. The Hague is home to the embassies, the Parliament and the Royal Palace, giving it something no other city in the Netherlands has. You can feel how special that is, and it’s something that really brings the residents of the city together.

Luuk: "Het relaxte aan wonen in het centrum is dat je binnen twee minuten op de snelweg zit. En die brengt me dan naar Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of zelfs Antwerpen. Heel makkelijk voor mijn werk!"

Als zelfstandig ondernemer, kantoorhoudend in het centrum van de stad, organiseer ik in Den Haag onder andere twee straight friendly feesten: Popcake (op de 42ste verdieping van de Haagse Toren) en Cotton Candy (in het Paard van Troje). Hiermee draag ik een klein steentje bij aan de promotie van mijn stad, want nog niet alle feestgangers weten de binnenstad van Den Haag of het strand te vinden. Het centrum van Den Haag is een fijne locatie om mensen te ontmoeten door de goede bereikbaarheid met zowel openbaar vervoer als de auto.

Ik heb een vriend, maar woon alleen op de 20ste verdieping met een prachtig uitzicht over de stad tot aan het strand en de zee. Ik sport bij een sportclub aan de Mauritskade en loop daar graag naar toe door de binnenstad, via het Plein over het Binnenhof en langs het Paleis Noordeinde. Op de terugweg doe ik dan nog graag een koffie bij Hometown aan het Buitenhof. Dit is één van mijn favoriete spots door het mooie uitzicht. Hier voel je de drukte van de stad (mensen kijken) in een huiselijke sfeer met vriendelijk personeel. Den Haag heeft zoveel leuke en gezellige pleintjes en restaurantjes en er komen er gelukkig steeds meer bij!

Luuk's vlog

What you need to know about Centre

The city centre is vibrant and varied and known for the Binnenhof, the Hofvijver, Noordeinde Palace and the Royal Stables, among other things. It’s full of shops, restaurants, nightlife venues, cultural institutions and museums. A range of modern high-rise buildings make up the city’s distinctive skyline, while the old town centre – with its historical buildings, stately avenues and charming squares – is a great place to wander around for hours on end, losing yourself in the tiny streets and intimate courtyards. The city centre also forms the backdrop to major events that take place on the Malieveld, around the Hofvijver and on Lange Voorhout.

In Centrum vind je een brede mix van woningen. Van statige grachtenpanden en 17e eeuwse hofjeswoningen tot moderne appartementen. De pleinen en straten ademen elk een eigen sfeer en je vindt er veel mooie openbare binnentuinen. Wonend in het Centrum heb je alle voorzieningen die je maar kan wensen onder handbereik. In de autoluwe en historische kern vind je bekende internationale ketens op loopafstand van hippe modeboetiekjes, ambachtelijke winkeltjes en conceptstores. Bijzonder zijn ook de Haagse passage en Chinatown. Zin in een terrasje pakken of lekker stappen? Dat kan uitstekend op het Plein of de Grote Markt.

Verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief liggen de prachtige Paleistuinen waar je heerlijk kunt picknicken. Wil je even ontsnappen aan alle hectiek van de stad? Het nabijgelegen Haagse Bos is een heerlijk stadsbos om te wandelen en te luieren. Heb je groene vingers, maar zelf geen tuin? In Park Kortenbos kun je een volkstuintje huren.

Prijsniveau
In de wijk Centrum is de gemiddelde WOZ-waarde van eengezinswoningen € 308.302 en van appartementen € 172.359 (prijspeil 2015). Ongeveer 34% van de woningen bestaat uit particuliere huurwoningen. De huurprijs van de vrijkomende woningen lag de afgelopen jaren veelal boven de € 650 per maand. Ongeveer 40% van het aanbod had een huurprijs tussen de € 900 tot € 1.500 per maand.

Centre on the map

Centrum in cijfers

Deze is niet goed: Deze is niet goed: Deze is niet goed:
Deze is niet goed: Deze is niet goed: Deze is niet goed: