Laakkwartier
en Spoorwijk

Mikkie B

Den Haag is de plek waar ik opgegroeid ben. De stad van de vele mogelijkheden. Zelf ben ik iemand die veel interesses heeft en ik wil mij niet binden aan maar één ding. Ik wil groeien in alles wat ik leuk vind. Den Haag heeft mij deze mogelijkheid geboden. Ik heb mezelf eerst kunnen ontwikkelen als breakdancer en daarna als muzikant. De stad leeft en is niet onpersoonlijk. Al snel bevind je jezelf in een enorm netwerk van mensen met wie je verder kunt werken aan datgene waar je gepassioneerd over bent. Talent moet kunnen groeien en in niet één stad heb ik zo veel mogelijkheden gezien als in deze!

Mikkie B: "Wat ik zo tof vind aan het Laakkwartier is dat je binnen twee minuten midden in het groen zit of in het centrum van de stad."

Vanuit Laakwartier heb ik altijd alle voordelen van deze bijzondere stad zonder mijzelf in de drukte te plaatsen. Dat vind ik erg fijn! Waar ik woon heb ik veel natuur in de buurt en daar kan ik alle vruchten van plukken, zoals wanneer ik ga hardlopen of wandelen. Met mijn band heb ik door Europa en Amerika getourd waar ik heb gezien hoe andere steden eruit zien. Vorig jaar was ik in Los Angeles. Vergeleken daarmee is Den Haag een klein dorpje, maar ik zou het voor geen goud inruilen. Je krijgt de voordelen van de stad zonder dat het te onpersoonlijk aanvoelt. In geen enkele stad waar ik ooit geweest ben heb ik deze sfeer zo ervaren als hier in Den Haag. Ik ben Mikkie B, muzikant en woon in Laakwartier. Wil je iets graag, kom naar Dûh Haag!

Mikkie B's vlog

Goed om te weten over Laakkwartier en Spoorwijk

Op een steenworp afstand van de binnenstad, waar ooit de Haagse binnenhaven lag, ligt een diverse stadswijk met een no-nonsense karakter: Laakkwartier en Spoorwijk. De afgelopen jaren is de wijk volop in ontwikkeling. Markante punten in de wijk zijn de Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan. Zij vormen het centrum van het groeiende studentenleven in Den Haag. Bijna de helft van de bewoners in de wijk is tussen de 20 en 45 jaar. In de bevolkingssamenstelling zie je vele culturen terug, maar er is een opvallende kern van authentieke Hagenaren die soms al generaties lang hier wonen en sterk verknocht zijn aan hun wijk.

In het gebied rond de oude Haagse binnenhaven (Laakhaven) zullen de komende jaren veel ontwikkelingen plaatsvinden met volop ruimte voor wonen, werken en ontspannen. De historische kranen aan beide zijden van het water en de RAC hallen (voormalig Rijks Automobiel Centrale) herinneren je hier aan de industriële geschiedenis. Dit wordt een echte thuishaven voor pioniers, starters, studenten en wereldburgers. Er komen aantrekkelijke en zeer betaalbare woningen en ruimte voor particulieren om zelf een kavel te bebouwen. Er komt zelfs een jachthaven met stadsappartementen en grote woon-werkwoningen aan de kade.

De Goeverneurlaan is de centrale as van de wijk. Hier vind je winkels, supermarkten en horeca in een omgeving die gebouwd is volgens de architectuur van Berlage. Er komen hier steeds meer ondernemers die zich richten op de jonge bewoners van de wijk. Op de fiets ben je in no time in de binnenstad. Voor ontspanning kun je terecht in het Hof van Heden, een fraaie stadstuin, of je stapt op de fiets naar één van de oude parken in Rijswijk. Heb je groene vingers, maar zelf geen tuin, dan kun je een volkstuintje huren aan het Hildebrandplein.

Prijsniveau
In Laakkwartier en Spoorwijk is de gemiddelde WOZ-waarde van eengezinswoningen € 165.915 en van appartementen € 105.482 (prijspeil 2015). Daarmee behoort deze wijk tot één van de meest betaalbare wijken van Den Haag. Ongeveer 27% van de woningen bestaat uit particuliere huurwoningen. De huurprijs van vrijkomende woningen was de afgelopen jaren veelal lager dan € 900 per maand. Waarvan 30% een huurprijs had onder de € 650 per maand.

Laakkwartier en Spoorwijk in kaart

Laakkwartier
en Spoorwijk in cijfers